Előfizetői tartalom

Kiderült: fontos célt bukhatott a kormány

Egy tegnap közzétett nemzetgazdasági minisztériumi közlemény megalapozta, egy ma közzétett jegybanki statisztika pedig megerősítette azt a gyanút, hogy minden igyekezete ellenére minimálisan elvétette a tavalyi évi államháztartási hiánycélt a kormány. A Magyar Nemzeti Bank előzetes pénzügyi számlák statisztikája szerint ugyanis 4,7%-os volt az államháztartás tavalyi nettó finanszírozási igénye, míg a kormány a GDP arányában a 3,8%-os hiánycél betartását tervezte. Bár a két szám nem vethető össze közvetlenül, de a jegybanki statisztika alapján tovább nőtt az esélye, hogy elsősorban az önkormányzatok miatt néhány tized százalékpontos elcsúszás következhetett be a tavalyi deficitnél. Az MNB mai adataiból azért jó hír is kiolvasható: a leszorított állami forrásigényt lényegében teljes mértékben finanszírozni tudták a magyar lakosság pénzügyi megtakarításai. Ilyenre 2001 vége óta nem volt példa. A háztartások számára viszont rossz hír, hogy "hiába" fizették rendesen a hiteleiket, a forint gyengülése miatt a hitelállományuk több mint 400 milliárd forinttal átértékelődött (azaz papíron ennyit buktak egy negyedév alatt), így hitelállományuk bő 300 milliárddal ugrott meg.

Lefaragott, de még így is cél feletti deficit Nem véletlenül tegnap este tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az önkormányzatok tavalyi évi, váratlanul nagy, illetve minden eddiginél nagyobb hiányáról szóló közleményt; az ugyanis megelőzte azt az adatot, ami csak ma vált ismertté. A minisztériumi közlemény megalapozta azt a gyanút, amit a ma reggel megjelent...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés