Előfizetői tartalom

Válság a Közel-Keleten - Egyiptom beindíthatja a dominó-effektust

Kovács Krisztina
Egyiptomban több mint egy hete tüntetnek a lázadók a kormány ellen, a halottak száma egyes hírek szerint már elérte a 150-et, az internet és a mobiltelefon-szolgáltatás napok óta szünetel, a bankok napok óta zárva tartanak, az országot csaknem három évtizede irányító Mubarak elnök pedig átalakította kormányát, és valószínűleg ez még csak a kezdet. A zavargásoknak súlyos gazdasági következményei lehetnek: a turizmusból származó bevételek töredékükre csökkenhetnek, az olajárak tovább emelkedhetnek és fennáll a veszélye annak, hogy Egyiptom példáján felbuzdulva más arab társadalmak is úgy gondolják, hogy elérkezett az idő, hogy szembeforduljanak a kormánnyal.

Dominóeffektustól tartanak a befektetők Az egyiptomi zavargások nem csak emberáldozatokat követeltek. Annak ellenére, hogy Egyiptom világgazdasági súlya nem nevezhető jelentősnek (GDP-je nem sokkal nagyobb, mint az észak-amerikai Alabama államé), az éleződő politikai feszültségek gyorsan elbizonytalanították a befektetőket (a Brent olaj ára újból 100 dollár fölé emelkedett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés