Előfizetői tartalom

Egy ország szakadhat ketté az ősrégi ellentétek miatt

Kádár Piroska
Mintegy hét hónapja nincs valódi kormánya Belgiumnak, a hétpárti felek pedig még januárban is képtelenek megegyezni, és megkezdeni az új kabinet megformálását. Belgiumnak így nincs 2011-es költségvetése sem, elképzelhető, hogy a kormányzati feladatokat ellátó ügyvivő testületnek január végén sürgősen megszorításokról kellene döntenie, de ezek elfogadtatása kérdéses a flamand és a franciaajkú vallon képviselők körében. A politikai marakodás komoly bajba sodorhatja az országot, az államadósság az éves GDP-nek megfelelő mértékű, az európai adósságválság tovagyűrűzésétől aggódó piaci szereplők pedig árgus szemekkel figyelik a túlköltekező országokat. Az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy újabb választásokat tartanak a sikertelen kormányalakítás után, bár kétséges, hogy ez megoldaná-e a 2007 óta húzódó (tágabb értelemben pedig több évtizedes) belpolitikai krízist. A forgatókönyvek között ott szerepel egy sokkal súlyosabb is: Belgium kettészakadása.

Már nem csak a PIGS-ekről van szó. Tovább húzódik-nyúzódik a belpolitikai-társadalmi megosztottság okozta válság Belgiumban, hét hónapja nem állt fel az új kormány, hiába kérte fel II. Albert király kormányalakításra a 2010. júniusi választásokon parlamentbe jutott pártokat, és bízott meg újabb és újabb politikusokat ennek levezénylésére. Eközben az ország neve...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés