FONTOS Jönnek Magyarországra a személyzet nélküli boltok – Megint vége egy szakmának?
 
Előfizetői tartalom

Nyugdíjpénzekből költenek a barátaink is

Portfolio
Több hónapja húzódó ügy végére került pont tegnap, hiszen a kormány bejelentette, hogy miként akar az EU által támasztott követelményeknek megfelelni. A lengyelek a magyarokhoz hasonlóan nem tudnak sok mindent tenni, a költségvetésük rendbetétele megköveteli, hogy a nyugdíjrendszerükbe is belenyúljanak. A politikusok itt is a járulékelvétellel élnek, az egyéni számlákra 2011 tavaszától nem a bér 7,3 százaléka, hanem a 2,3 százaléka lesz jóváírva. Az állam a már vezetett egyéni számlákon persze meg fogja jeleníteni ennek az ellenértékét, viszont az csak virtuális összeg lesz, egy állami ígéret. A következmények a hazai példával összhangban negatívak, hiszen a jövőben az állami kötelezettségek emelkednek, a társadalom viszont rohamos tempóban öregszik.

Csütörtökön délután derült fény a lengyel kormány legfrissebb tervezetére, ami a nyugdíjrendszerbe kíván beavatkozni. Egyelőre még csak tervezetről van szó, és azt még el kell fogadnia a parlamentnek, viszont mivel a kormányzó koalíció többséggel rendelkezik, ezért tényként is lehet kezelni a bejelentést. Lengyel, magyar - két jó barát Korábban több opció is...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés