Előfizetői tartalom

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben

Portfolio
Egyre több részlet kerül napvilágra a cseh nyugdíjreformról, egy kormányzati körökből kiszivárgott dokumentum szerint a járulékokból 5 százalékot tennének át hosszabb távon egyéni számlákra. A 40 év felettieknek önkéntes lesz a választás, azonban a 40 év alattiaknak és a pályakezdőknek kötelező lesz a belépés. Jelenleg csak önkéntes nyugdíjalapok működnek Csehországban, azonban 2012-2013 környékén egy új pillérrel gazdagodik a rendszer, aminek forrásait adóemeléssel teremtik elő.

A Pravo cseh lap szerint a következő 25 évben 1000 milliárd korona kerülhet a következő években létrehozandó nyugdíjalapokhoz. A szociális és munkaügyi minisztérium szerint a 28 százalékos nyugdíjjárulékokból végső soron 5 százalékot fordítanának a második pillér kialakítására. Az első három évben a hírek szerint a bruttó bér 3 százalékát csatornáznák át...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés