Előfizetői tartalom

MNB: 2012-ben újra 3% feletti hiány várható

Portfolio
A második gazdasági akcióterv és a költségvetési törvényjavaslat nagymértékű átmeneti bevételnövelő intézkedések révén biztosítja 2010-2011-ben az éves költségvetési célok elérését, így az uniós szemléletű költségvetési hiány eddigi legalacsonyabb szintjét érheti el - állapítják meg a ma közzétett inflációs jelentésben a Magyar Nemzeti Bank szakértői. Azt is hangsúlyozzák azonban, hogy az átmeneti bevételnövelés mellett olyan tartós intézkedések is születtek, amelyek önmagukban a költségvetési hiány növekedését eredményeznék az adóbevételek csökkenése illetve a kiadások emelkedése révén. A jegybanki stáb előrejelzése szerint az idei 3,8%-os, illetve 2,9%-os jövő évi GDP-arányos államháztartási hiánycél tartható (sőt 2,7%-os hiány vetítenek előre), de 2012-ben már újra a 3%-os plafon fölé, 3,1%-ig emelkedhet a deficit mértéke. Amennyiben a friss nyugdíjpénztári fejleményeket is számításba veszik a jegybanki szakértők, akkor a jövő évi 6,5%-os költségvetési többlet után 2012-ben már 3,5%-os hiány jelentkezhet.

A jegybanki szakértők arra is felhívják a figyelmet az inflációs jelentésben, hogy az átmeneti kormányzati intézkedések nélkül számított strukturális hiány jelentősen emelkedett az augusztusi előrejelzésükhöz képest - elsősorban a személyi jövedelemadó csökkentésének következtében. Az átmeneti intézkedések miatt az uniós szemléletű költségvetési hiány 2011-2012-ben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés