Előfizetői tartalom

Újra 200 alatt a svájci frank - Csak vihar előtti csend?

Az elmúlt egy-másfél hónapban igen kedvező volt a "csillagok állása" a frankalapú magyar devizahiteleseknek, hiszen a forint határozott erősödést mutatott a főbb devizákkal szemben, míg a svájci frank (az euróval szemben) ennek éppen az ellenkezőjét produkálta. Mindez oda vezetett, hogy a szeptember eleji 225 körüli frank/forint árfolyam az elmúlt napokban a 200-as szint alá süllyedt. Június közepén és augusztus elején is vissza tudta magát küzdeni eddig a szintig a forint, de aztán jött a sokak számára csak rémálomnak nevezhető frankszárnyalás. Most vajon újra erre kell számolnunk, vagy öt hónapnyi várakozás után végre ismét tartósan 200 alatti árfolyamot látunk majd? És mi lesz egy, sőt öt év múlva? Alábbi elemzésünkben a frank/forint árfolyam, illetve hangsúlyosan a frank rövid-, közép- és hosszabb távú világpiaci kilátásait vizsgáljuk.

Most remélhetőleg nem ismétlődik a múlt. A frank/forint árfolyam témája roppant kényes abból a szempontból, hogy két másik keresztárfolyam (euró/frank, illetve euró/forint) "eredőjeként" jön létre, így az előregondolkodás rendszerint nagy nehézségekbe ütközik. Az elmúlt hetek alapján azonban vannak olyan támpontok, amelyek némileg segíthetik a tisztábban látást...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés