Előfizetői tartalom

Olcsóbban is növelhető a hatékonyság - vélemény az adóreformról

Benczúr Péter
|
Kátay Gábor
|
Scharle Ágota
|
Váradi Balázs, MNB
A magyar gazdaság lassulásáról folyó vitákban a 2000-es évek közepe óta sokan és sokféle javaslatot tettek az egyik lehetséges gyógymód, az adóreform kívánatos irányára. A globális válság egyfelől rövidtávon tovább szűkítette egy ilyen reform mozgásterét, másfelől viszont még sürgetőbbé is tette a magyar gazdaság szabályozási környezetének átalakítását, a versenyképesség javítását. Az adórendszer átalakítása önmagában nem elegendő a növekedés beindításához, de egy jó reformnak jelentős hatása lehet, és felerősítheti a más téren elindított változások jótékony hatásait - írják a Portfolio.hu-hoz eljuttatott véleményükben az adórendszer neves hazai szakértői. Scharle Ágota és Váradi Balázs (Budapest Intézet), Benczúr Péter és Kátay Gábor (MNB) magánvéleménye szerint a kormány drágán és kellemetlen mellékhatásokkal kívánja az adórendszer átalakításától remélt céljait elérni.

Miért kevés az adóbevétel: sokan csalnak adót vagy kevesen dolgoznak?. A jó adóreform alapvető feltétele, hogy a diagnózist és a reform lépéseit is a lehető legpontosabban, a lehető legtöbb rendelkezésre álló információ alapján dolgozzák ki. Máskülönben a megemelt kulcsokból, vagy új adókból várt bevétel kisebb (ez történhet a bankadóval), míg az új kedvezmények...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés