Előfizetői tartalom

Pénzügyi válság és buborékok - hogyan küzdjünk ellene?

Portfolio
A globális válság alapvető tanulsága, hogy a pénzügyi egyensúlytalanságok kialakulása olyan túlfűtöttséget jelezhet a gazdaságban, amely nem minden esetben jár együtt az infláció megemelkedésével. Ez a tény oda vezetett, hogy a jövedelemingadozások stabilizálására törekvő jegybankok inflációs és növekedési előrejelzéseken alapuló döntési mechanizmusa utólag elégtelennek bizonyult. Éppen ezért ma élénk gondolkodás folyik arról, hogy milyen új eszközöket kell a jegybankoknak kifejleszteni ahhoz, hogy az eszközárbuborékok, illetve a pénzügyi egyensúlytalanságok kezelése hatékonyabb legyen. Erről a gondolkodásról számol be a jegybank szakértője Csermely Ágnes egy friss írásban, az alábbiakban ezt összegezzük.

A jelenlegi válság új megvilágításba helyezte azt a vitát, hogy elsődleges feladatuk teljesítése közben figyelembe kell-e venniük a jegybankoknak a fenntarthatatlannak látszó eszközárakat és pénzügyi egyensúlytalanságokat (Asset Price Booms/Financial Imbalances - APFI-kat), és ha igen, akkor hogyan? - veti fel Csermely Ágnes, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági elemzésekért...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés