Előfizetői tartalom

Mit profitál Dél-Afrika a vb rendezésből ... és a FIFA?

Portfolio
Minden nagy világesemény kapcsán érkeznek az elemzések a rendezvény gazdasági hatásairól. Általában azonban a megállapítás az, hogy egy-egy ilyen nagy torna, mint például egy labdarúgó világbajnokság, vagy egy olimpia nincs komoly hatással, mivel ezek mérete eltörpül a teljes gazdasági teljesítmény mellett. Egy olyan, relatíve szegény ország mint Dél-Afrika esetében azonban észrevehető közvetlen hatással is járhat amellett, hogy az infrastruktúra fejlesztése, és az ország ismertségének növekedése hosszabb távú előnyöket is nyújt. A világbajnokságból a fogadó ország mellett a FIFA is jelentős hasznot húzhat.

Sem a legnagyobb dán bank, a Danske elemzői, sem a Commerzbank elemzői nem várnak túl komoly gazdasági hatásokat Dél-Afrikában a világbajnokság megrendezésétől. Ezt korábbi tapasztalatok is alátámasztják, hiszen az elmúlt 9 világbajnokságot vizsgálva a külföldi befektetések inkább csökkentek mint nőttek, de világos tendencia semmiképp sem olvasható ki. Ennek legszembetűnőbb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés