Előfizetői tartalom

Simor: a belső megtakarításokra kell koncentrálni

Portfolio
A javuló egyensúlyi mutatók ellenére továbbra is magas a hazai adósságállomány - hívta fel a figyelmet a Figyelő tegnapi bankárkonferenciáján Simor András. A Magyar Nemzeti Bank elnöke jelezte: a magas nettó külső adósság, a magas államadósság, a bankrendszer kiemelkedő hitel/betét mutatója és a jelentős háztartási devizahitel-állomány pedig továbbra is a sérülékenység legfontosabb forrásainak tekinthetők. Éppen ezért a fenntartható növekedés hazai modelljének nagyobb mértékben kell a belső megtakarításokra és a hosszú forintforrásokra támaszkodnia - hangsúlyozta. A gazdaság fellendülését ugyanakkor támogathatja a vállalati hitelezés kínálati korlátainak lebontása, és a forrásköltségek csökkenésének gyorsabb megjelenése a már meglévő lakossági hitelállomány kamataiban.

Annak ellenére, hogy a recessziót kísérő reálgazdasági alkalmazkodás hatására javul hazánk külső finanszírozási képessége, nettó külföldi adósságunk csak lassan csökken, és nemzetközi összehasonlításban még hosszú ideig magasnak fog számítani - mondta Simor András jegybankelnök a beszédről az MNB oldalán közzétett kivonat alapján. A költségvetési hiány...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés