Előfizetői tartalom

Miben különbözik az úzoválság a pálinkakrízistől?

Portfolio
Az elmúlt hónapokban többször hasonlították a mostani görög krízist a magyar gazdaság 2008-as helyzetéhez. Bár mi annak idején elmulasztottuk azt a kétes értékű marketinglehetőséget, hogy a tequila és az ouzo mintájára a "hazai tömény" népszerűsítésére használjuk fel a válságot, most mégis hangzatosan azt a kérdést tesszük fel, hogy vajon milyen különbségek, hasonlóságok jellemzik az úzoválságot és a pálinkakrízist? Talán néhány éve még azt gondoltuk volna, hogy trükközésben és felelőtlenségben aligha múlnak minket felül egyhamar Európában, ám most kiderült, van még olyan ország, amelyiknek nem a válságot, hanem saját magát kell legyőznie, ha nem akar csődbe jutni. Ehhez példátlan méretű nemzetközi hitelcsomagot is kaptak.

Nyakig eladósodva A globális válság a magyarokat és a görögöket egyaránt megroggyant államháztartási pozícióban érte. Ez nem csupán a magas költségvetési hiányban, hanem az évek/évtizedek alatt felhalmozott adósságállományban is megfigyelhető volt. A görögök adósságállománya meghaladta a GDP 90 százalékát, és bár a magyar "csak" 65 százalék körül volt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés