Előfizetői tartalom

A gépipar húzza a magyar exportteljesítményt

Portfolio
Miközben idén januárban öt hónapja a legkisebb többlet alakult ki a magyar külkereskedelmi mérlegben, örvendetes, hogy az export euró alapon már közel 15 százalékkal bővült. A Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett részletes adataiból az is kiderül, hogy ezért főként a gépekkel és berendezésekkel összefüggő export, igaz alacsony bázisról történő jelentős élénkülése a felelős. A tegnap közzétett friss nyugat-európai feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek abba az irányba mutatnak, hogy az export élénkülési folyamata még kitarthat, ami fokozatosan kihúzhatja a magyar gazdaságot a recesszióból. Amint egy friss elemzés jelzi, ezt tovább támogatná egy a mostaninál adott esetben mérsékelten gyengébb forint is.

Kapcsolódó cikkünk2010.04.01 10:16 Új erőre kapott az európai feldolgozóipar2010.03.31 14:24 Mi lesz, ha újra 300-ig szalad az euró?Az előzetes adattal egyezően idén januárban 290.3 millió eurónyi többlet alakult ki a magyar külkereskedelmi mérlegben. Bár ez öt hónapja a legalacsonyabb havi szufficit, de amint az alábbi ábrán látszik, alapvetően eltér az elmúlt évek januári...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés