Előfizetői tartalom

Meglepő tapasztalatok a szlovák euróról

Portfolio
Egy érdekes tanulmány született a Societe Generale jóvoltából, amely összehasonlítja, miként hatott a válság az eurót már bevezető Szlovákiára és a még koronával fizető Csehországra. A következtetések meglepőek, azonban a rövid időtáv (2008 június - 2009 december) és a leértékelődött árfolyam késleltetett hatása miatt még további vizsgálatra szorulnak.

A két ország összehasonlítása azért nagyon érdekes, mert mindkettő nagyon hasonló méretű, nyitottságú, hasonló gazdasági szerkezettel rendelkezik és nem utolsó sorban mindkettő EU tagállam. Mindkét országban nagy szerepe van az iparnak (a GDP 45 százaléka), azon belül az autóiparnak - ami Csehországban az ipari termelés 14, Szlovákiában 19 százaléka. A hasonlóság annál...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés