Előfizetői tartalom

"Utasbiztosítás külföldi befektetőknek" - Befektetésvédelmi vitarendezés

Portfolio
Időről-időre hírt ad a média olyan ítéletekről, amelyben egy nemzetközi választottbíróság jelentős összeg megfizetésére kötelez valamely államot egy külföldi vállalatnak általa okozott sérelemért. De milyen alapon perelhet egy államot az ott befektető külföldi vállalat egy nemzetközi fórumon? Miért külföldön perelnek és miért nem abban az államban ahol a jogsérelem történt? Milyen jogot alkalmaz ez a fórum? Hogyan szerezhet a befektető érvényt az ítéletnek annak az államnak a területén is, amelyet beperelt?

Az államok és más államok természetes és jogi személyei közötti beruházási viták rendezéséről szóló egyezményt (ICSID Egyezmény) 1965-ben fogadták el Washingtonban. Napjainkig 155 állam (köztük Magyarország) írta alá az egyezményt. Az ICSID Egyezmény hozta létre a Világbank mellett autonóm nemzetközi intézményként működő Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés