Előfizetői tartalom

Csoportos perlés - sok kicsi sokra megy

Portfolio
Az Országgyűlés utolsó ülésnapján elfogadott törvénnyel bevezette az amerikai filmekből a magyar közönség számára is ismert csoportos perlés intézményét a Polgári perrendtartásról szóló törvény (Pp.) módosításával. Ez azt jelenti, hogy egyenként kis (általában kártérítési) igényeket együttesen, egyszerre, csoportosan érvényesítenek, ami így már nem jár aránytalan nehézségekkel a károsultak számára, ugyanakkor a jogsértő vállalkozásnak komoly fenyegetettséget jelent.

A csoportos perlés akkor alkalmazható, amikor egy jogsértés sokakat azonos jelleggel sért, de az emiatti igényeket egyenként idő, pénz és jogi ismeretek hiányában nem, vagy csak jelentős nehézségek árán érvényesíthetnék, együttesen viszont már könnyebb és egyszerűbb az igényérvényesítés. Így például egy környezetszennyező üzem közelében élők csoportosan kérhetnek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés