Előfizetői tartalom

Zártabb gazdaság, kisebb válság?

Portfolio
A 2007 nyarán Egyesült Államokban kibontakozó ingatlanpiaci, és azóta az európai reálgazdasági szféra más ágazatait is elérő világgazdasági válság Franciaországot kevésbé érintette érzékenyen, mint az euró-övezet többi tagállamát. A francia gazdaság teljesítménye 2009 első negyedévben mintegy 1,5 százalékkal esett vissza, ugyanakkor éves szinten a gazdasági recesszió mértéke jóval kisebb volt (összességében 2,25 százalékos GDP visszaesés), mint Németországban (7 százalékos GDP-csökkenés) vagy Spanyolországban (4,1 százalékos GDP-csökkenés). 2009 második és harmadik negyedévben a François Fillon vezette jobbközép kabinet által meghirdetett gazdaságélénkítő programoknak (plan de relance és grande emprunt) és a hazai fogyasztás fellendülésének köszönhetően a francia gazdaság újból növekedési pályára állt és mintegy 0, 3 százalékkal növekedett. A kiterjedt és diverzifikált belső piac következtében a hazai kereslet alakulása döntő fontosságú tényező a francia gazdaság jövőbeli növekedése szempontjából- szerepel a Budapesti Corvinus Egyetem Világgazdasági tanszékének publikációjában.

A 2009 második és harmadik negyedévben rendelkezésre álló kedvező növekedési adatok alapján megfogalmazható az a kérdés, hogy milyen tényezőkkel magyarázható a francia gazdaság világgazdasági válsággal szembeni jobb ellenállóképessége? Melyek azok a főbb kockázati tényezők, amelyek veszélyeztethetik a francia gazdaság hosszú távú fenntartható fejlődését? A...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés