Előfizetői tartalom

Vállalkozói jelzálog: újabb jogviták az ingatlan beruházások megvalósításánál?

Portfolio
Az építőiparban jelentkező körbetartozások csökkentésének szándékával és az építési vállalkozók érdekében a jogalkotó egy új jogintézményt vezetett be még 2007-ben: az építési szerződések esetében a vállalkozót a megrendelő ingatlanán megillető jelzálogjogot. A szabályozás célja mindenképpen támogatandó, az új szabályok azonban utóbb számos ellentmondást és problémát vetnek fel a gyakorlatban.

Az új rendelkezés lényege, hogy a vállalkozót a törvény alapján jelzálogjog illeti meg a vállalkozói díja erejéig a beruházó (megrendelő) ingatlanán. A jelzálogjog létrejöttének - amelyet egyébként kizárni nem lehet - mindössze két feltétele van: az építési szerződés és az építési vállalkozó földhivatali kérelme a jelzálogjog bejegyzése iránt. Az új jogintézmény...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés