Előfizetői tartalom

Régen várt bejelentést tett Donald Tusk a három éves tervekről

Portfolio
Tegnap prezentálta a lengyel kormányfő a költségvetés régen várt konszolidációs tervezetét. A terv egyik fő pontja, hogy infláció plusz 1 százalékpontban maximálja az állami kiadások növelését, amellett továbbra is magas privatizációs bevételekkel próbálják pótolni a kiesett bevételeket, dacára annak, hogy a tavalyi tenderek nem jártak a várt sikerrel. A tervnek része a nyugdíjkorhatár emelése és a gazdák nemzeti nyugdíj körébe vonása is. Mindezzel a lengyel kormány azt szeretné elérni, hogy a költségvetés hiánya 2012-re a GDP 3%-ára csökkenjen, azaz elérjék az eurózóna csatlakozáshoz szükséges limitet, bár egyébként a kormányfő nem nevezett meg hivatalos eurócsatlakozási céldátumot.

A lengyel kormány tervezetének legfontosabb pontja, hogy már jövőre bevezetnék a kiadásmaximalizálást, 2011-től infláció plusz 1 százalékponttal emelkedhetnek a költségvetés nem kötelező kiadásai. A kormány ettől a lépéstől 2011-ben 10 milliárd zloty (2,5 milliárd euró) megtakarítást remél. Valószínűleg azért sietett a lengyel kormány ismertetni a deficit visszaszorítására...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés