Előfizetői tartalom

Nem hisz Bajnainak a Goldman - Utolsóként lehet eurónk

Portfolio
Ismét egy szkeptikus vélemény látott napvilágot a jövőbeni magyar gazdaság helyzetképét, költségvetést, euróbevezetési esélyeket illetően. A Goldman Sachs euróbevezetési listája a válság utáni állapotokkal számolva így néz ki: Észtország 2011, Bulgária 2012-2013, Csehország és Lengyelország 2015, Magyarország 2015-2016. Ez a sorrend tehát ellentmond az utóbbi időben a kormányfő által nyilatkozottaknak, miszerint a térségben elsőként lehet a magyaroknak eurója. A Goldman Sachs szerint az észtek csatlakozási folyamatának kimenetele jól teszteli majd az európai szervezetek hozzáállását, vagyis mennyire nyitottak a tagországok az eurózóna bővítéséhez.

A globális krízis visszavetette, de ki nem siklatta az újonnan csatlakozott uniós tagállamok euróbevezetéshez vezető útját. Sőt, a krízis lehúzta az inflációt, ami a magas árszínvonallal küzdő országoknak az euróbevezetés szempontjából legalábbis jó hír. Másrészről viszont a válság elleni védekezés és a megnövekedett kiadások miatt a fiskális kritériumok váltak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés