Előfizetői tartalom

Túl a mélyponton, de még nehéz év jön - elcsúszhat a büdzsé

Portfolio
A világgazdaság már túljutott a gazdasági visszaesés legsúlyosabb szakaszán,de a 2010-es kilátásokat tekintve még továbbra is nagyok a bizonytalanságok - emelte ki ma közzétett konjunktúra-jelentésében a Kopint-Tárki kutatóintézet. Ezt főként amiatt jósolják, mert a gazdasági stabilizálódás mellett a munkaerőpiacon még továbbra is érezni lehet majd a válság hatásait. A magyar GDP az idei 6.5%-os visszaesés után jövőre stagnálhat a kutatóintézet szerint, amely a parlamenti választások miatt nagyon óvatosan mondott valamit a 2010-es államháztartási hiányról. Alapesetben 4-4.5%-os deficitet jósolnak a 3.8%-os kormányzati céllal szemben, és ha a mostani pénz- és tőkepiaci folyamatok tartósak lesznek, akkor meglátásuk szerint a forint tartósan erős szinten, a 265-270 körüli tartományban stabilizálódhat az euróval szemben.

Globális és térségi kilátások A Kopint-Tárki szakértői szerint a globális gazdaság stabilizálódása mellett a keresletélénküléssel párhuzamosan a nyersanyagárak emelkedő trendje lehet jellemző, ami enyhe inflációemelkedéssel párosulhat. Emellett azonban a jegybankok nem fogják elsietni a kamatok emelési ciklusának megindítását, mivel nem akarják veszélyeztetni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés