Előfizetői tartalom

Még így is bőséges többlet a magyar külkermérlegben

Portfolio
Az előzetes adatként közölt 485.6 millió euróval szemben 477.1 millió eurós többlettel zárt szeptemberben a magyar külkereskedelmi mérleg - közölte ma a részletes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal. Ezzel az év első kilenc hónapjában összesített többlete 3.3 milliárd eurónyi, holott az előző év hasonló időszakában még 171.6 millió eurónyi deficitet mutattak. Nagy örömre nem feltétlenül van ok az ország gazdasági sérülékenységét jelentősen csökkentő masszív külkermérleg többlet láttán, mivel az kényszerű és jelentős gazdasági alkalmazkodás eredménye, ami a mély recesszió egyik kísérő jelensége.

A nyugat-európai gazdasági élénkülés a magyar exportteljesítményben is kezdi éreztetni hatását, az pedig már a foglalkoztatási, illetve bérezési döntésekre is visszahat (amint azt a magyar jegybank múlt heti inflációs jelentése is jelezte). A magyar export euró alapon szeptemberben 17.7%-os visszaesést mutatott tavaly szeptemberben képest, ami bár továbbra is jelentős aktivitás-csökkenést...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés