Előfizetői tartalom

Még 150 bázispontot vághat a piac szerint az MNB - nem száll el jövőre a büdzsé (2.)

Portfolio
Jövő hétfőn, illetve a december 21.-i kamatdöntő ülésen 50-50 bázispontos, míg jövő év első felében további 50 bázispontos kamatcsökkentést hajthat végre a jelenlegi 7.00%-os rátából a Magyar Nemzeti Bank és 2010 végéig kitarthat az 5.5%-os alapkamat - ez a piaci elemzők Reuters által összegyűjtött ma közzétett konszenzusos várakozása. Bár vannak felfelé mutató kockázatok, de a konszenzus szerint jövőre is csak 4%-os lehet az államháztartás GDP-arányos hiánya, minimálisan magasabb, mint a kormány 3.8%-os célkitűzése, de lényegesen alacsonyabb, mint a Fidesz elmúlt hetekben jósolt 7% körüli hiányszáma.

A 23 elemzőből 22 vár a jövő hétfői MNB kamatdöntő üléstől 50 bázispontos kamatvágást, 1 szakértő 75 bázispontos monetáris enyhítést tart elképzelhetőnek a 7.00%-on álló ráta kapcsán. Év végére 6.00%-ra mérséklődhet az alapkamat, azaz karácsony előtt még beleférhet egy újabb 50 bázispontos lépés. Az alapkamat 5.5%-ra jósolt alsó korlátját a jövő év közepe...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés