Előfizetői tartalom

Egy éve a lélegeztető gépen - Még mindig őrizzük az első helyünket

Portfolio
Napra pontosan egy éve, november 6-án indult hivatalosan a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 17 hónaposra tervezett magyar hitelcsomagja, amelyet idén ősszel további fél évvel meghosszabbítottak. Magyarország két (nem éppen pozitív) szempontból is elsőnek számít a hitelprogram kapcsán: egyrészt a gyenge gazdasági és pénzügyi háttér miatt az Európai Unió országai közül mi kényszerültünk a leghamarabb külső pénzügyi segítségre, másrészt mostanáig mi hívtuk le a legnagyobb összeget a térség országai közül. Ezt az elsőségünket csak akkor veszíthetjük majd el, ha Ukrajnában csillapodnak a belpolitikai feszültségek és megkapja az ország a következő nagy hitelrészletet. A magyar hitelprogram egy harmadik (és szerencsére pozitív) szempontból is elsőnek mondható: a térség országai közül ez számít a leginkább sikeresnek az adott ország stabilizációja szempontjából.

Bár már tavaly október végén lehetett tudni, hogy megsegíti a fizetési mérleg problémával küzdő Magyarországot a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió, illetve a Világbank hármasa, a 25.1 milliárd dolláros hitelmegállapodás hivatalosan csak november 6-án indult el, egy nappal az után, hogy Ukrajnának 16.4 milliárd dolláros keretet hagyott jóvá a nemzetközi közösség....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés