Előfizetői tartalom

Szuperbruttó: csak az adózók 1%-a szomorkodhat jövő januártól

Portfolio
Az Országgyűlés által korábban elfogadott adótörvény-módosítások értelmében, 2010-től bevezetésre kerül a személyi jövedelemadózásban a szuperbruttósítás, amelynek lényege, hogy január 1-jétől az adóalap részévé válik a munkáltató által fizetett, foglalkoztatót terhelő járulék, illetve biztosítás hiányában az egészségügyi hozzájárulás összege is. Ez a sok vitát kiváltó, az elmúlt hónapokban több szakmai szervezet által is támadott új technika a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 100 ezer forintos havi munkabérrel rendelkező dolgozónak, 127 ezer forint után kell személyi jövedelemadót fizetnie.

A szuperbruttósítás életbe lépésével - és így az adóalap emelkedésével - párhuzamosan azonban csökken az adómérték, s e két ellentétes hatás az adózók egy jelentős körénél - az adójóváírást is figyelembe véve - összességében a nettó jövedelem növekedését vonja maga után 2010-től - hívja fel a figyelmet Szolnoki Béla, a BDO Forte könyvvizsgáló, adó-...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés