Előfizetői tartalom

Kis ország nagy ugrása: hozzánk méricskélik Szerbiát

Portfolio
Az elemzők szép lassan felfedezik a régió kis országaiban rejlő lehetőségeket. A Royal Bank of Scotland (RBS) egy újabb gyorsan fejlődő gazdaságot vett górcső alá - Szerbiát. Az elemzésből kiderül, a kis balkáni gazdaság teljesítménye látványosan javul, a válság pedig még rá is segíthet a folyamatra. Az RBS szerint mindennek kulcsa a társadalom bizalmát hosszú ideje élvező szilárd kormányzat. Az összehasonlítási alapot az RBS elemzésében érdekes módon épp Magyarország adja. A szerb kormány arra törekszik, hogy a gazdaságot a piacról finanszírozza, és az erre utaló lépéseket egy hónapon belül tervezi elkezdeni.

Szerbia helyzete a magyar gazdaság pozíciója tükrében. A Royal Bank of Scotland pontról pontra összevetette a szerb illetve a magyar gazdaság sarokszámait: 1) Az egy főre jutó GDP Szerbiában 7000 dollár, Magyarországon 15000 dollár 2008-ban. Szerbia lemaradása az egy főre jutó jövedelem tekintetében nyilvánvaló. 2) A reál GDP növekedés 2000-2008 között Szerbiában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés