Előfizetői tartalom

Éves mélyponton a magyar államcsőd kockázata - mi van a forinttal?

Portfolio
Utoljára tavaly október első napjaiban tartott annyira a piac a magyar állam esetleges csődjétől, mint a legfrissebb piaci jegyzés alapján. A magyar állam fizetőképességének az elmúlt hónapokban jelentősen javuló megítélése részben a nemzetközi hitelcsomag stabilizáló hatásával, részben az egyébként is jelentősen kedvezőbb külpiaci hangulattal függ össze. Amint alábbi cikkünkből kiderül, nemcsak a magyar, hanem a régió többi országának fizetőképességi megítélése is alapvetően javult tavasz óta. A forint és a mozgását korábban erősen befolyásoló mutatók közötti kapcsolat azonban az utóbbi hetekben látványosan gyengült.

A tegnapi záróérték alapján 220 bázispontra süllyedt a magyar állam következő 5 évi esetleges nemfizetése elleni "biztosítás" ára (5 éves CDS-felár), ilyen alacsony szinttel utoljára tavaly október első napjaiban, még a nagy hangulatromlás előtti napokban találkozhattunk. Akkor még nem védett minket a nemzetközi hitelcsomag sem, most pedig már csak biztonsági tartalékként...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés