Előfizetői tartalom

Ki hogy áll az euró bevezetésével? - Balkán

Portfolio
A válság óta gyakran felmerült kérdés, vajon mi alakult volna másképp vagy jobban a krízis sújtotta országokban, ha az eurózóna tagjai lettek volna. Egyes országok rendkívül nehéz lépések árán igyekeznek teljesíteni az euró bevezetésének konvergencia kritériumait, több ország csatlakozási esélye - ha volt - homályba veszett a recesszió idején. Az Európai Bizottság kétévente teszi közzé az eurózónán kívüli Uniós tagállamok helyzetét értékelő konvergenciajelentését. Legutóbb 2008 májusában készült a Bizottság részéről részletes jelentés, az azóta kirobbant válság azonban alaposan átrendezte az esélyeket és a szándékokat is. Jelenlegi makrogazdasági adataik alapján végigjárjuk az országokat, hogy megtudjuk ki hogy áll a közös valuta bevezetéséhez vezető út teljesítésével. A régió országait földrajzi elhelyezkedésük alapján három csoportba soroltuk. Elsőként a balkán három országát, Bulgáriát, Romániát és Horvátországot vesszük górcső alá, amit a továbbiakban Baltikum majd Közép-Európa csoportja követ.

1. Ki hogy áll az euró bevezetésével? - Balkán. 2007. január 1-én csatlakozott az Európai Unióhoz Bulgária és Románia. Így ezekről az országokról elsőként tavaly készült konvergencia jelentés az Európai Bizottságnál az euró bevezetésének feltételeiről. Horvátországgal zajlanak az Uniós csatlakozási tárgyalások, megoldódni látszik a szlovénekkel szembeni feszültség...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés