Előfizetői tartalom

Jövőre káosz Ukrajnában

Portfolio
Nem oszlanak a sötét felhők Ukrajna felett. Épphogy visszanyerte stabilitását a nemzeti fizetőeszköz, és elült a csődfenyegetettség érzése, kis nyári lazítás után a hrivnya az utóbbi két hónap alatt 10%-ot gyengült a dollárral szemben, az öt éves CDS-felár 150 bázispontot kúszott vissza a kockázatos tartomány felé. Elemzők szerint ezek a jelek már a közelgő választási időszakra reflektálnak, a választások pedig a tapasztalatok szerint jelentős pénzpiaci volatilitást hozhatnak. Az éleződő belpolitikai feszültség megbénítja a törvényhozást, reaktív gazdaságpolitika hiányában a rossz gazdasági helyzetet "jegeli". A Goldman Sachs előrejelzése fél éves időtávon óvatos és az ukrán pénzpiaci helyzet rosszabbodására számít. Tizenkét hónapra előretekintve azonban már tapasztalhatóak lesznek a világpiaci fellendülés hatásai, helyreáll a kereslet és megkezdődhet a költségvetés konszolidációja. Ennek nyomán az ukrán piac visszanyerheti vonzerejét. Ennek megfelelően a Goldman Sachs a rövid távú előrejelzéseit rontotta, a hosszú távúak viszont az eddiginél kedvezőbb ukrán jövőképet sejtetnek.

A Goldman Sachs pénteken megjelent, legfrissebb elemzése szerint az ukrán ipari kibocsátás elérte mélypontját, a fogyasztásé még ezután jön. Éves bázison júliusra már mérséklődött az ipari kibocsátás zsugorodása, a csökkenés már 30% alatti. A bázis-hatás augusztusban valószínűleg még erősebb lesz, az élénkülés valójában még hátravan. Az ország fő kiviteli...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés