Előfizetői tartalom

Pénzgyűjtő akció a régióban - indul a privatizációs hullám

Portfolio
A növekvő finanszírozási igény felpörgette a régióban a privatizációs terveket. Lengyelország 13 milliárd, Románia pedig 5 milliárd dollár eszközértékű állami vagyont jelölt privatizációra 2010 végéig. Mind a két ország 8% körüli GDP arányos költségvetési hiányt próbál betömni. A privatizációs hullám főleg az energia-, szállítási- és bankszektorokat érinti. A politikai és érdekképviseleti súrlódások, a gyenge piac jelenleg akadálya a piacosítási folyamatnak. Papp Zsolt, a KBC vezető elemzője szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy a kormányok meg kívánják tartani a kontroll jogát a vállalatokban, ami elvesz az értékesítésre szánt cégek vonzerejéből. Még így is lehet helye kisebbségi részesedések értékesítésének, ha a befektetők meglátják a régióban rejlő növekedési potenciált, eltekintve a makroökonómiai egyensúlytalanságoktól, még mindig gyorsabb növekedés várható, mint a nyugati országokban.

A legnagyobb privatizációs hullám jöhet a '90-es évek óta. Kettős fiskális szorításban vannak a kormányok, a gazdaságélénkítés első számú prioritás az országok életében, de a költekezés fenntarthatatlan méretű költségvetési hiányokhoz vezet, mivel a bevételek azonban elmaradnak épp a korábbi adócsökkentések, de a csökkenő adóalapok okán is. A nemzetközi szervezetek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés