Előfizetői tartalom

Káosz és aggodalom a lengyel költségvetés körül

Portfolio
1,2% lehet az évi gazdasági növekedés 2010-ben - írta egy helyi napilap szombati cikkében a lengyel pénzügyminiszter, miközben a keretszámokból kiderül, a költségvetési hiány akár meg is duplázódhat az idei deficit szintjéhez képest Lengyelországban; 2009-ben 27,2 milliárd zloty, 2010-re pedig már 52,2 milliárd zloty (13 milliárd euró) előirányzott hiánnyal tervezhetik a költségvetést. Ennek ellenére a kormány GDP és hiánycél kilátásai is optimistábbak a várakozásoknál. Miközben bizonytalanság övezi az elemzők körében a fiskális célok tarthatóságát, és nincs egyértelmű konszenzus a közeljövő monetáris politikáját illetően sem. Akik inflációs nyomástól tartanak, kamatemelést sürgetnek, míg többen, például a Goldman Sachs is csak 2010 második negyedévében számít a jegybanki alapkamatot elmozdító döntésre.

A kiugróan magas jövő évi költségvetési hiánynak csak részben oka az állami beruházások tervezett növelése, 13,5 milliárd folyhat ki a a kiadási oldalon, a további 11,5 milliárd zloty az eddig nem központi kormányzathoz tartozó feladatok központosításából ered majd. Megoszlanak a vélemények a lengyel GDP-arányos költségvetési hiányt illetően. A pénzügyminiszter...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés