Előfizetői tartalom

Kínán múlik, hogy helyreáll-e az egyensúly a világgazdaságban

Portfolio
Ahhoz, hogy a világgazdasági egyensúly újból helyreálljon az kell, hogy az USA kevesebbet, Kína, Németország és Japán pedig többet fogyasszon - írja az Economist. Sokak szerint a pénzügyi válság kirobbanásának ugyanis az volt az egyik oka, hogy Kína túlságosan nagy fizetési mérleg többletet halmozott fel. Az Economist szerint túloznak azok, akik ezt állítják, bár kétségtelen, hogy a 400 milliárd dolláros (a GDP 10 százalékának megfelelő) többlet nem csekély.

Ha helyreáll az egyensúly, megáll a növekedés Kínában? A jó hír az, hogy a többlet már csökken, a belső kereslet ugyanis élénkül (2009 második negyedévében 7.9 százalékkal növekedett a kínai gazdaság, a gazdaság motorját első sorban a belső kereslet fűtötte). Következésképpen kereskedelmi többlete jelentősen csökkent, egy év alatt 40 százalékkal (35 milliárd...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés