Előfizetői tartalom

A következő kormánynál is marad a szigor - Forgatókönyvek a gazdaságra

Portfolio
Az MKB legfrissebb makrogazdasági elemzésében úgy látja, a napvilágot látott konjunktúra mutatók és makrogazdasági adatok megerősítették, hogy a recesszió Amerikában az év közepén véget érhetett. A III. és IV. negyedév határozott, akár a potenciális ütem feletti növekedést hozhat. Elhúzódó kilábalásra számítanak, de nem tartják kizártnak azt sem, hogy a gazdasági stimulus hatásának elenyészésével ismét visszaesik a GDP, mivel nem látható, hogy a növekedést a készletcikluson és a gazdaságpolitikai lépéseken túl más is hajtaná. A hazai GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzéseik 2009-re a GDP 5,3-7,3%-os (alapesetben 6,4%-os) visszaesését prognosztizálják. Az infláció a korábban vártnál alacsonyabb, a külső egyensúly kedvezőbb lesz. Ha a forint árfolyama a jelenlegi szint körül marad, akkor a kamatcsökkentések folytatódhatnak a következő hónapokban. Decemberre 7,00%-ra mérséklődő alapkamatot vár az MKB, de a kockázatok az alacsonyabb kamatszint felé mutatnak. A forint-euró árfolyam a prognózis szerint a 265-280-as sávban marad rövidtávon, de a kockázati étvágy csökkenése esetén a forint várhatóan gyengülni fog, és felfelé kitörhet ebből a sávból. A fellendüléssel kapcsolatban várt komoly kiábrándulás és nagy korrekció áttolódhat jövőre.

Makrogazdasági prognózisok alap és negatív forgatókönyvben. Világszerte megoszlanak a vélemények a kilábalás lehetséges forgatókönyvei körül. A gyors kilábalás "V" alakú forgatókönyve ugyan nem kizárt, de az MKB elhúzódó "U" alakú forgatókönyvre számít. Mivel egyelőre nem látszik, hogy a növekedést a gazdaságpolitikai lépéseken (élénkítő csomagokon) és a készletcikluson...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés