Előfizetői tartalom

Megkapta Lettország - felléllegezhetnek a régiós devizák?

Portfolio
Az IMF jóváhagyta 200 millió eurós részlet kifizetését Lettországnak a rendelkezésre álló 1,7 milliárdos hitelkeretből. Az IMF igazgatótanácsa tegnap döntött a március óta függőben lévő hitelfolyósításról, miután értékelte az ország eddigi teljesítményét gazdasági programja fényében, amely a hiteligénylést is megalapozta. A döntéssel a Nemzetközi Valutaalap jóváhagyta a lett kormány eddigi munkáját és a 2009-es költségvetés módosításait, valamint a hiánycél 5%-ról 13%-ra való emelését. Az IMF márciusban visszatartotta egy 200 millió eurós részlet kifizetését, mert kérdéses volt, hogy tartani tudja-e a lett kormány az akkor érvényben lévő deficitcélt. A mostani kifizetés elnapolja a lett lat leértékelését, ez pedig jó hír a régiós árfolyamfertőzéstől aggódók számára.

Egy hónappal ezelőtt elfogadták a 200 millió eurós átutalásra vonatkozó szándéklevelet, de a végleges jóváhagyás csak tegnap született meg a folyósításra. A 200 millió euróból 150 millió a költségvetésbe megy, 50 millió a pénzügyi szektor stabilizálására - nyilatkozta a lett pénzügyminiszter. Lettország az Európai Bizottságtól és a Valutaalaptól 7,5 milliárd...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés