Előfizetői tartalom

Mikor áll le a pénznyomda? - Már ma este kiderülhet

Portfolio
Bár az elemzők többsége biztos abban, hogy a recesszió véget ért vagy egy-két hónapon belül véget ér az USA-ban, várakozásaik szerint a Fed irányadó rátája még jó ideig nulla százalék körüli szinten maradhat; az általános gazdasági aktivitás ugyanis továbbra is igen alacsony. A jegybank likviditásfokozó és a kormány gazdaságélénkítő törekvéseinek köszönhetően a lefelé mutató növekedési kockázatok sokkal kisebbek, mint év elején voltak. A pénzpiaci szereplőkre nehezedő nyomás azonban továbbra is nagy, ezért az elemzők véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy továbbra is szükség van-e a monetáris politika hagyományos eszköztárán kívül eső eszközök alkalmazására. A piaci szereplők arra várnak jelzéseket, hogy a Fed készen áll-e a márciusban életre hívott eszközvásárlási program kiterjesztésére, meghosszabbítására, vagy lezárja-e azt. A piac reakciója attól is függ, hogy a döntéshez milyen indoklást fűznek majd a jegybankárok. A döntés bejelentésére ma este negyed kilenckor kerül sor.

Még jó ideig nem változik a kamat 2007. szeptembere óta a Fed eddig tíz lépésben összesen 500 bázisponttal csökkentette irányadó rátáját, és számos alkalommal likviditásfokozó lépések megtétele mellett döntött. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közel 100 éves története során még egyszer sem volt olyan alacsony (0.00-0.25%) az irányadó ráta, mint most....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés