Előfizetői tartalom

Összeomlott a kereskedelem - Mi áll a háttérben?

Portfolio
Válságban a keresleti tényezők változását sokkal jobban megérzik a kereskedelmi vállalatok, mint egyébként - véli Caroline Freund, a Világbank vezető közgazdásza. Ennek oka részben az, hogy világszerte egyre több vállalat dönt úgy, hogy kiszervezi tevékenységét. A drasztikus keresletgyengülés miatt a globális forgalom egyetlen év alatt több mint 15 százalékot zuhant és az esésnek még nincs vége. Freud számításai szerint reál értelemben idén 16-24 százalékponttal csökkenhet a forgalom.

Miért ilyen súlyosak a károk? A ’90-es évek óta a konjunktúra- és a kereskedelmi folyamatok sokkal szorosabban mozognak együtt, mint például a ’60-as vagy a ’70-es években. Ezt támasztják alá Douglas Irwin a Dartmouth College professzorának számításai is, 2002-es tanulmánya szerint az (forgalom-GDP) elaszticitási mutató értéke néhány évtized alatt közel másfélszeresére...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés