Előfizetői tartalom

Ugrás a forinthitelekbe - Ez már mindig így lesz?

Újra élénkül Magyarországon a lakossági hitelezés, de a jelek szerint nem a devizahitelek népszerűsége tért vissza, hanem a forint iránti igény nőtt. Ez részben a bankok devizahitel-visszafogással kapcsolatos törekvéséből eredt, de lényeges lehetett egy jogszabályi változás hatása is. Éppen utóbbi és a magyar jegybank várható kamatcsökkentései adnak érvet azok kezébe, akik szerint új korszak indulhat a magyarországi lakossági hitelezésben. A ma megjelent adatok alapján mindenesetre már most is látszik, hogy a válság nyomán fokozódó lakossági takarékossági hajlam a bankbetéteknek (is) kedvez, és a forint folyamatos erősödése láttán ismét kezdik felhalmozni a háztartások a devizabetét-állományt, kihasználva majd az esetleg újból gyengülő forint mozgását.

Rövid távon jön egy új korszak?. Sorozatban már a negyedik egymást követő hónapban fizetett vissza több devizahitelt júniusban a magyar lakosság, mint amennyit fel tudott venni a bankoktól - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által ma közzétett havi hitelezési statisztikából. Új fejlemény viszont, hogy megugrott a forintalapú nettó hitelfelvétel (lehetséges okait ld. később)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés