Előfizetői tartalom

Novemberben elkezdik a belépést az euró előszobájába a bolgárok!

Portfolio
A bolgár pénzügyminiszter hivatalba lépésének 4. napján bejelentette, hogy novemberben benyújtják a csatlakozási kérelmet az euró előszobáját jelentő ERM-II árfolyamrendszerhez. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb 2010 elején kerülhet ténylegesen az euró "védernyője" alá a bolgár leva, amely a közös európai fizetőeszközhöz van rögzítve. Ebből az következne, hogy elméletileg 2012-2013-ban lehetne a monetáris unió tagja Bulgária. Egy tavaszi Fitch Ratings előrejelzés szerint azonban a gazdasági válság az euró felé kacsintgató országokat igencsak megtépázza, így Bulgáriának például csak 2015-ös pénzcserét jósolt a 2014-es magyar euróbevezetés mellett.

Bulgária a 2004-es európai uniós csatlakozást követően gyorsan az ERM-II rendszer tagjává is akart válni, de az emelkedő infláció, illetve az óriási méretűvé duzzadt folyó fizetési mérleg deficit megakadályozta ezt. Mindkét gazdasági indikátor jelentősen javult azóta, így vált realitássá az ERM-II megpályázása. A bolgár bejelentés nem számít nagy meglepetésnek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés