Előfizetői tartalom

Letűnhet-e a devizahitel-korszak Magyarországon?

Májusban sorozatban már a harmadik egymást követő hónapban fizettek többet devizahitelek törlesztésére a magyar háztartások, mint amennyit a bankoktól felvettek új kölcsönként, és a K&H Bank devizahitelekkel kapcsolatos minapi döntése alapján a lakosság nettó hiteltörlesztése a jövőben csak fokozódhat. Addig, amíg jelentős a forintalapú hitelek hitelköltség hátránya az euróval szemben, nem kell aggódni a devizahitel-korszak tényleges letűnése miatt, inkább a devizahitel-kiáramlás tartósan alacsonyabb volumene a reális forgatókönyv. Ebbe az irányba mutatnak egyébként a kereskedelmi bankok és a Magyar Nemzeti Bank közötti most is zajló tárgyalások is. A bizonytalan jövő helyett tekintsünk most a múltra: lássuk, mit hozott a május a lakossági hitelezési és betéti folyamatokban!

Hogyan lesz így vonzó a forinthitel?. Májusban közel 10 milliárd forint értékben volt nettó hiteltörlesztő a devizaalapú kölcsönöknél a magyar lakosság (árfolyamhatástól megtisztítva), és amint az alábbi ábrán látszik, a nettó hiteltörlesztés már a harmadik egymást követő hónapban következett be. Ezzel párhuzamosan szokatlanul "magas" szintre, a Magyar Nemzeti Bank...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés