Előfizetői tartalom

Irtózatosat buktak a magyar háztartások

Portfolio
Az államháztartás 5 százalékos GDP-arányos hiánnyal zárta az első negyedévet, a bruttó államadósság-ráta pedig 83 százalék közelébe ugrott. Ennek ellenére a nemzetgazdaság egyensúlyi helyzete az ősszel kirobbanó válság hatására jelentősen javult, hiszen a háztartások és a vállalatok hitelfelvételei visszaestek - derül ki a pénzügyi számlák ma megjelent statisztikájából. Ennek eredményeképp - visszaigazolva a tegnap megjelent fizetési mérleg statisztika eredményeit - a nemzetgazdaság 1996 óta nem látott alacsony mértékben szorult rá a külföldi finanszírozásra. A válság által hozott kényszerű kiigazodásnak azonban nyilvánvaló kedvezőtlen hatásai is vannak, a lakosság hitelállománya például egyetlen hónap alatt csaknem 1000 milliárd forinttal ugrott meg a gyenge forint átértékelődése követeztében. Igaz, itt hamarosan jelentős javulásra számíthatunk.

Államháztartás Hiába tűnik úgy, hogy a magyar költségvetés a globális válság során példásan fegyelmezett más európai országokhoz viszonyítva, a hiány csökkenő trendje idehaza is határozottan megfordult. Egy évvel ezelőtt a negyedéves hiány még a maastrichti szinten belül volt, 2009 első negyedévében azonban a szezonálisan igazított adatok szerint immár 5 százalékos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés