Előfizetői tartalom

Nagyobb magyar recesszióval és hiánnyal "riogat" az OECD (3.)

Portfolio
Az idei 6.1% után jövőre további 2.2%-os gazdasági visszaesést jósol Magyarországnak ma kiadott összefoglaló anyagában a legfejlettebb országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). A 2010-es előrejelzés jóval gyengébb, mint a friss elemzői és jegybanki prognózisok. Magyarország tehát még 2010-ben sem tud kilábalni a válságból. Részben emiatt jósolja azt a nemzetközi szervezet, hogy idén és jövőre is 4.2%-os GDP-arányos államháztartási deficit alakul ki, kissé magasabb tehát, mint amelyről a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megállapodtunk a hitelszerződés módosításakor. A piaci elemzők eddig azt jósolták, hogy be tudjuk tartani az idei és jövő évi deficitcélokat.

Az OECD ma közzétett globális gazdasági előrejelzéséből az látszik, hogy inkább az enyhén pesszimisták táborához tartozik a nemzetközi szervezet. Meglátása szerint a globális gazdasági fellendülés csak fokozatos lehet és a főbb nyugat-európai országok jövőre is csak minimális (0-0.5% közötti) GDP-növekedést mutathatnak fel. A 30 OECD-tagország átlagosan 0.7%-kal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés