Előfizetői tartalom

50%-kal emelte az idei deficitcélt Lengyelország!

Portfolio
Már januárban is végrehajtott egy közel 20 milliárd lengyel zloty-t kitevő megszorító csomagot a kormány, ma pedig azt is beismerte, hogy a 18.2 milliárd zloty-s eddigi hiánycél is tarthatatlan a korábban vártnál gyengébb gazdasági teljesítmény adóbevételeket olvasztó hatása miatt. Az új deficitszám 27 milliárd zloty, azaz csaknem 50%-kal emelte hiánycélját Lengyelország. A piacot nem lepte meg a bejelentés, amely mellett egyébként lényegében esélytelen a csekély hitelességgel hangoztatott 2012-es euróbevezetés is. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) is ma tette közzé előrejelzéseit, amelyek mellett azt szorgalmazza, hogy csökkentse a kiadásokat a deficit lefaragása érdekében a lengyel kormány.

A lengyel pénzügyminiszter a friss gazdasági előrejelzések alapján továbbra is úgy látja, hogy idén minimális (0.2% körüli a korábbi 1.7%-os előrejelzéssel szemben) gazdasági növekedés lehet Lengyelországban. Az IMF éppen szintén ma közzétett előrejelzései szerint 0.5%-os recesszió lehet idén Lengyelországban, amelyet jövőre 1.0%-os növekedés követhet. A lengyel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés