Előfizetői tartalom

Kiderült, mivel számol 2011-re a magyar kormány (3.)

Portfolio
2010-ben elsősorban a fiskális kiigazító intézkedések lakossági fogyasztásra gyakorolt áthúzódó negatív hatása miatt várható 1% körüli GDP-visszaesés Magyarországon, de a költségvetési megszorító intézkedések kifutásával 2011-ben már 3.6%-kal bővülhet a gazdaság - áll abban a most frissített konvergencia jelentésben, amelyet múlt pénteken küldött Brüsszelnek a magyar kormány. A dokumentumban 2009-re és 2010-re a fontosabb gazdasági előrejelzésekben nincs meglepetés, újdonság a 2011-re vonatkozó makroprognózisokban van. Eszerint 3.6%-os GDP-növekedés mellett 2.8%-os GDP-arányos államháztartási hiánycélt és 2.8%-os éves átlagos inflációt tervez a kormány. A Magyar Nemzeti Bank múlt héten megjelent inflációs jelentése mind a 2010-es, mind pedig a 2011-es évre a kormányzatitól érdemben eltérő inflációs, illetve az államháztartási deficit előrejelzéseket tartalmazott.

Miért most és mit tartalmaz? Még 2006-ban vállalta a Gyurcsány-kormány, hogy az előírt évenkénti "beszámolóval" szemben mi félévente adunk ilyen részletes tájékoztatást, a gazdaságpolitikai hitelesség visszaállítása érdekében. A most megjelent dokumentum is ezen beszámolók sorába illik, de eredetileg még áprilisban lett volna aktuális. A nemzetközi hitelcsomagról...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés