Előfizetői tartalom

Nulla százalékos infláció az eurozónában

Portfolio
Májusban a fogyasztói árak ugyanazon a szinten álltak az eurozónában, mint egy évvel korábban. Ezzel újabb rekord dőlt meg az eurozónában, ilyen alacsony inflációs rátáról (0.0%) ugyanis a monetáris övezezet fennállása óta egyszer sem tett jelentést az Eurostat. A nulla százalékos érték kisebb meglepetést okozott, mivel az elemzők 0.2 százalékos drágulásra számítottak.

A fogyasztói árak változatlansága részben az olajárak csökkenésével, részben a recesszió mélyülésével magyarázható - vélik az elemzők. Jürgen Michels, a Citigroup elemzője szerint az inflációs ráta már júliusban negatív tartományba kerülhet, az árak tartós csökkenésétől (defláció) azonban nem kell tarani. Az Európai Központi Bank is ezen a véleményen van,...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés