FONTOS Egyetlen dolgon múlhat, hogy kormányra kerül-e a Marine Le Pen-féle radikális jobboldal
 
Előfizetői tartalom

Vértes: most is fenntarthatatlan helyzet felé halad a világgazdaság

Portfolio
Eddig is fenntarthatatlan volt a világgazdaság működése, de a válságkezeléssel óriási mértékűvé duzzadó államháztartási hiány- és államadósság ráták is egy fenntarthatatlan világgazdasági működést vetítenek előre a következő évekre - hangsúlyozta a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke a kutatócég mai konferenciájának záró előadásában. Vértes András a Nemzetközti Valutaalap (IMF) közelmúltban közzétett elemzése alapján rámutatott arra, hogy lényegében nincs annyi szabad pénz a világban, amennyit a válságkezelés kapcsán a kötvénykibocsátásokkal akarnak felszívni a fejlett országok. Mivel a globális pénzügyi rendszerben lehetnek még meglepetések (banki veszteségek feltárása), így nincs kizárva, hogy a pénz- és tőkepiacok egy újabb mélyrepülést szenvednek el a következő hónapokban.

A 2010-2020 közötti időszakban az államháztartási és államadósság mértékek lefaragása lesz az egyik fő globális makrogazdasági kihívás, másrészt ezzel párhuzamosan kell végrehajtani számos strukturális átalakítást - vázolta a hosszú távú kilátásokat Vértes. A világgazdaság működése az eddiginél több pólusú lesz (pl. BRIC-országok is nagyobb szerephez jutnak)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés