Előfizetői tartalom

Miért kerülik az emberek a munkát ma Magyarországon?

Portfolio
Míg az elmúlt évtizedben a legtöbb posztszocialista ország sikeresen faragott le hátrányából Európa gazdagabb régiójához képest, Magyarország felzárkózása fokozatosan lassult, növekedési többletünk mára pedig teljesen eltűnt - olvasható a szerdán Kátay Gábor szerkesztésében megjelent MNB tanulmányban. "Az alacsony aktivitás és foglalkoztatottság okai és következményei Magyarországon" című tanulmány bevezetőjéből kiderül, hogy a magyar modell jelenleg a munkakeresleti és munkakínálati ösztönzők legrosszabb kombinációjára épül. A munkát sújtó magas adóterheléssel, kiterjedt adóelkerüléssel, alacsony aktivitással és visszafogott munkakereslettel fémjelzett modell az egyik legfőbb gátja Magyarország gazdasági felzárkózásának - vélik a szerzők, akik szerint a modell az egyik legfőbb gátja Magyarország gazdasági felzárkózásának. Az alábbiakban a tanulmány legfontosabb következtetéseit közöljük.

A szerzők meglátása szerint Magyarország felzárkózásának megtorpanása mindenekelőtt a jövedelmek túlzottan magas és nem hatékony újraelosztására, illetve ezen kereszül a rossz munkakeresleti és munkakínálati ösztönzőkre vezethető vissza. A magas újraelosztás magas adókat feltételez, amely egyszerre fogja vissza mind a munkakeresletet, mind pedig a munkakínálatot. Mindez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés