Előfizetői tartalom

Nagy európai, 6% feletti magyar recessziót jósol idénre az Európai Bizottság (3.)

Portfolio
Mintegy 2%-ponttal rontotta az idei gazdasági kilátásokra adott januári előrejelzéseit ma közzétett friss anyagában az Európai Bizottság. Eszerint idén 4%-os lehet az Európai Unió egésze, illetve az eurózóna átlagában a recesszió mértéke, amelyet jövőre gyors fellendülés helyett csupán stagnálás követhet a gazdasági teljesítményben. A Bizottság az egyes országokra is adott számszerű prognózisokat: ezekből kiderül, hogy Írország és a balti-államok után Magyarország recerssziójának mértéke lehet a legnagyobb a 27 tagú közösségben. Brüsszelben 6.3%-ra teszik az idei várható magyar recesszió mértékét a 5.5-6.0%-os hivatalos magyar kormányzati előrejelzés mellett. A Bizottság jóslata szerint jövőre további 0.3%-kal zsugorodik a magyar gazdaság. Mivel a testület nem találta kellően részletezettnek a Bajnai-kormány április közepi, idei évre vonatkozó intézkedéseit, ezért a 3.0%-os plafonnál magasabb, 3.4%-os GDP-arányos államháztartási deficitet jósol idénre Brüsszel. A jövő évi előrejelzés - kizárólag az eddig ismert, de hatásában nem teljesen figyelembe vett gazdaságpolitikai intézkedések mellett (no policy change) - 3.9%-ot tesz ki.

Borús környezet Az Európai Unió öt legnagyobb gazdaságában súlyos lesz az idei recesszió mértéke: Németország GDP-je idén 5.4%-kal, Olaszországé 4.4%-kal, Franciaországé, Spanyolországé és az Egyesült Királyságé 3% körüli mértékben zuhanhat. A spanyol gazdaság még jövőre is zsugorodhat (közel 1%-os ütemben) a Bizottság mai előrejelzése szerint. A magyar gazdaság...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés