Előfizetői tartalom

Már csak a negatív kamat segíthet? (Fed előzetes)

Portfolio
Bár már van néhány arra utaló adat, hogy az amerikai gazdaság mélyrepülése nem olyan gyors mint néhány hónappal korábban, az elemzők ezúttal is arra számítanak, hogy a tegnap kezdődött kamatmeghatározó ülését követően nem jelent be újabb likviditásfokozó intézkedést a Fed. Tekintettel arra, hogy az irányadó ráta december óta gyakorlatilag nulla, a kétnapos ülésen valószínűleg továbbra is a monetáris politika hagyományos eszköztárán kívül eső eszközök alkalmazhatóságával és hatékonyságával kapcsolatos kérdések vannak terítéken. Ez még jó ideig így maradhat, a chicagói federal funds határidős jegyzések alapján ugyanis kamatemelésre legkorábban az év második felében számíthatunk. A döntés bejelentésére este negyed kilenckor kerül sor.

2007. szeptembere óta a Fed eddig tíz lépésben összesen 500 bázisponttal csökkentette irányadó rátáját, és számos alkalommal likviditásfokozó lépések megtétele mellett döntött. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közel 100 éves története során még egyszer sem volt olyan alacsony az irányadó ráta, mint amilyen december óta (0-0.25%). Azóta, hogy a Fed gyakorlatilag...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés