FONTOS Kísérteties a hasonlóság, éppen 10 éve láttunk ilyet: tényleg nem kell félni a 6% feletti lakáshitelkamatoktól?
 
Előfizetői tartalom

Véget ért volna a hitelválság?

Portfolio
A legfrissebb adatok szerint a pénz-multiplikáció hónapok óta tartó lassulása véget ért az USA-ban, ami némi reményt adhat arra vonatkozólag, hogy a pénzügyi válság nem mélyül tovább, a hitelezési aktivitás élénkülni kezd, és a reálgazdasági folyamatok erősödni kezdnek. Bár a pénzkínálatnak a monetáris bázishoz viszonyított aránya ezzel együtt továbbra is igen alacsony, úgy tűnik, hogy a Fed lassan elkezdhet gondolkozni azon, hogy az inflációs nyomás féken tartása érdekében milyen eszközökkel szívja vissza a piacba pumpált óriási pénztömeget.

Mi az a pénz-multiplikáció? A pénz-multiplikátort a pénzkínálat (többnyire M1) és a monetáris bázis hányadosaként számítjuk. A pénzkínálatot (M1) a forgalom levő pénzmennyiség és a bankbetétek, míg a monetáris bázist a forgalomban levő pénzmennyiség és kereskedelmi bankok jegybanki betétei alkotják. A pénz-multiplikátor értéke általában egy feletti (ezért nevezik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés