Előfizetői tartalom

Meddig elég az óriási hitelkeret Magyarországnak?

Amennyiben nem éledne újra a magyar kötvények iránti befektetői érdeklődés, és a bankrendszeri feszültségek is tartósak maradnának, akkor idén év végéig mintegy kétharmadát, jövő év végéig pedig teljes egészét elköltené Magyarország a tavaly ősszel kapott közel 20 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomagnak - derül ki a Portfolio.hu számításaiból. Vagyis 2010 végéig a hitelcsomag megoldja a magyar gazdaság finanszírozási gondjait. Az, hogy ténylegesen mekkora részt használunk majd fel a pénzügyi keretből, nagyban függ a nemzetközi befektetői környezet alakulásától, de természetesen a magyar gazdaságpolitika hitelességének változásától is. Az mindenesetre biztos, hogy minél nagyobb részt költünk el a hitelcsomagból, az egyrészt annál jobban növeli - a befektetői szempontból nyugtalanságot keltő - devizaarányt a magyar államadósságon belül, másrészt fokozza annak esélyét, hogy újabb nemzetközi hitelcsomagra szorul az ország.

Nem zörög a haraszt.... Az elmúlt hetekben megszaporodtak az olyan tartalmú nyilatkozatok (pl. Szapáry György, Bokros Lajos, Kopits György), amelyek szerint a nehéz külpiaci finanszírozási körülmények, illetve az állami forrásbevonás magas igénye miatt újabb nemzetközi hitelcsomagra lesz szüksége Magyarországnak és erről idővel meg kellene kezdeni a tárgyalásokat az intézményekkel....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés